Jak jsme si na velkém ekotýmu uvařili kompot z českých jablíček. K tématu Jídlo a svět si povídáme, jak šetřit jídlem, jestli jíme zdravé potraviny a pijeme neslazené nápoje. |
Již od září si s dětmi povídáme o tématu Jídlo a svět. Děti se dozvěděly, co prospívá našemu zdraví, jak zbytečně jídlem neplýtvat a jak můžeme šetřit potravinami. Také si děti vyrobily mapu světa a ukazovaly na ní „Jak potraviny cestují“. Společně jsme přemýšleli, jak podpořit využívání potravin českého původu v mateřské škole a S dětmi jsme naplánovali, že si na Velkém Ekotýmu uvaříme kompot z jablíček ze sadu a ze zahrádek. Děti se domluvily, co všechno je potřeba zajistit. Rodiče si rozdělili role např. – fotograf, svačinář, zapisovatelka, myslitel. Všem velmi chutnalo občerstvení, které na Ekotým donesli sami rodiče. Děti pracovaly s rodiči i samostatně, donesly si prkénka, nože i škrabky. Jablíčka jsme oloupali, nakrájeli a přidali do velikého hrnce se svařenou vodou, cukrem a voňavým kořením. Jeden z tatínků, v roli měřiče času, dohlížel na dobu varu i na teplotu v hrnci. Mezitím si děti zahrály hru „Kompot“ a „Ovocné pexeso“, aby jim čas rychleji uběhl. Pak už dospělí plnili horký kompot do vymytých skleniček a mističek, aby všechny děti mohly voňavá a vařená jablíčka ochutnat. Nakonec jsme skleničky označili i obrázky s jablíčky, které děti samy vybarvily. Některé děti jablečný kompot ochutnaly kompot poprvé a dokonce se objevily i slzičky, když už byly mističky prázdné. Skleničky s jablíčky děti donesou do Domova seniorů, aby babičky a dědečkové také mohli ochutnat, jak se nám to podařilo. Poděkování: Velké poděkování patří i panu Holečkovi, který dětem do školky věnoval jablíčka z vlastní zahrádky. Jablíčka děti snědly ke svačince a moc jim chutnaly. Děkujeme Eva Mašitová, Mateřská škola Čtyřlístek |