V naší MŠ jsme se v rámci tématu Jídlo rozhodli s dětmi zjistit, kolik jídla se v každém oddělení denně vyhodí. Celý týden děti jídlo poctivě vážily a zapisovaly. V pátek jsme zjistili, že nejméně plýtvají jídlem děti z oddělení Berušek.
Naše školka se v letošním roce zabývá tématem Jídlo. Rozhodli jsme se proto s dětmi zjistit, kolik jídla se denně v naší MŠ vyhodí a kam tyto zbytky putují. Celý týden děti z oddělení Motýlků zbytky jídla poctivě vážily a výsledky zapisovaly. Ukázalo se, že nejméně plýtvá jídlem oddělení Berušek. A co dál? Jak předcházet plýtvání jídlem ? Domluvili jsme se, že si děti budou svačiny mazat samy a budou si brát tolik jídla kolik sní. Stanovili jsme si cíl – mazání svačin dětmi 1 x týdně a nalévání polévky dětmi z oddělení předškoláků – Koťátek. Děti se ještě dozvěděly, že zbytky jídla jsou odváženy paní z místní části Holice. Zbytky slouží jako potrava pro užitková zvířata.
Autor: Mgr. Kateřina Šporiková, MŠ Holice, Olomouc