jablíčkové dny

Jedním z úkolů Plánu činností bylo zpracování úrody z naší školkové zahrady, tedy jablíček. S dětmi jsme si povídali mimo jiné i o tom, že je velmi důležité, co jíme a pijeme.

Zpracování úrody aneb jablíčkové dny v naší školce. Děti byly natěšené a celou dobu skvěle spolupracovaly. Společně se nám podařilo upéct jablečné  štrůdly s ořechy a rozinkami, vyrobili jsme si jablečný ocet, nasušili  křížaly, uvařili výtečnou marmeládu, z jablečných slupek jsme uvařili  čaj a jablečná jadérka jsme nasušili pro veverky. Marmeládu jsme si namazali na chléb a pak s ní naplnili listové těsto a upekli si na svačinku neodolatelné šátečky. Díky zpracování jablíček se děti seznámily s recepty, pracovními postupy, vyzkoušely si ruční práce, přípravu pracovního místa, potřebných surovin a věcí k jejich zpracování, sběr a mytí ovoce, loupání, krájení, strouhání, míchání, vážení ingrediencí na váze, louskání oříšků, sypání…Děti se též naučily dodržovat pracovní postup, dbát na čistotu a bezpečnost během práce, i po ní, uklidit si po sobě, rozdělit se, zpracovat odpad. Z jablečných slupek jsme si uvařili lahodný a voňavý čaj, ohryzky jsme použili do jablečného octa a jadérka nasušili pro veverky. Ze společného vaření jsme měli všichni velkou radost. Naší školkovou marmeládu jsem přihlásila do soutěže. Soutěž se koná každoročně, první listopadovou sobotu, v Kunraticích u Frýdlantu. A kolik bylo radosti, když naše Jablíčková marmeláda získala druhé místo!!!!! To opravdu nikdo nečekal!!

Úkol:
Zpracování úrody se nám podařil a na jeho začátku nikdo z nás nepomyslel na to, že ještě získáme ocenění v soutěži ve vaření marmelád. Ocenění si velmi vážíme. Hl. cílem v našem plánu bylo snížit odpad jídla a zvýšit konzumaci svačinek, což se nám, hlavně díky motivaci a 
vlídnému a vřelému přístupu naší skvělé paní kuchařky, též povedlo!!!

Martina Steinitzová, FZŠ a MŠ Barrandov II při PedF UK, Praha 5

ještě nejste zapojeni do programu Ekoškola?