Několik námětů, jak prostřednictvím činnostního učení zvýšit oblibu konzumace luštěnin u dětí.
V tomto školním roce zpracováváme v rámci Ekoškoly společně s dětmi téma – jídlo. V týdnu od 20.9. – 24.9. 2021 paní učitelky ve všech třídách naší MŠ realizovaly s dětmi v třídním vzdělávacím plánu činnosti spojené s jídlem, konkrétně s luštěninami. A tak na jednotlivých třídách děti klíčily luštěniny, vyráběly zvuková pexesa a chřestidla, prováděly pokusy (vážily, třídily, odměřovaly), připravily hráškovou pomazánku a využily hrášek i při dramatizaci pohádky.
Požádali jsem rovněž o spolupráci paní kuchařky, které připravily luštěninové pokrmy ve větší míře, než je obvyklé. Do aktivit jsme rovněž zapojily i rodiče, kteří se společně s dětmi zúčastnili “Zahradní slavnosti“. Na tuto akci nám paní kuchařky připravily pomazánky (špenátovou, cizrnovou a dýňovou). Rodiče, prarodiče a děti jednotlivé pomazánky ochutnávali a zároveň hádali z jakých ingrediencí byly pomazánky vyrobeny. Rodiče jsme rovněž přizvali ke spolupráci – přinášeli své rodinné a oblíbené recepty z luštěnin, z kterých děti v rámci ekologického kroužku vyrobí kuchařku.
Věříme, že aktivity, které jsme s dětmi a jejich rodiči uskutečnili, přispěly k propagaci luštěnin a rozšíří se tak jejich obliba konzumace nejen v MŠ, ale i v rodinách.
Simona Gajdová, Monika Chylinská, MŠ Vratimov