Akce nám otevřela cestu k plnění cíle, který si naše školka dala v rámci programu Ekoškola. V tématu JÍDLO chceme děti i rodiče vést ke zdravým stravovacím návykům, předcházet zbytečnému plýtvání a naučit se hospodárně využívat odpad z potravin.
Začátek školního roku v mateřské škole v Hlubčické ulici začal velmi zdravě. Celé září si děti užívaly vitamínové hody v podobě pečení štrúdlů, výroby ovocných a zeleninových salátů, sušení ovoce i při pohybových a výtvarných aktivitách.Vzhledem k tomu, že je to bavilo, rozhodli jsme se do těchto činností zapojit také jejich rodiče, a na úterý 2. října jsme připravili Vitamínový den. Ve třech třídách na všechny účastníky čekaly zajímavé úkoly, kterých se s nadšením zhostili. Například u Broučků za asistence paní učitelky mixovali ovocné či zeleninové smoothy, odšťavňovali ovoce a zeleninu nebo ochutnávali zajímavé druhy pomazánek a marmelád. Děti tak zjistily, že i šťáva z červené řepy a jablíčka může chutnat, a že to, co vypadalo nevábně zelené, je dobrá avokádová pomazánka.
Ve třídě Sluníček maminky s dětmi vytvářely zajímavé náhrdelníky ze sušeného ovoce a nechybělo ani nakládání a převážení jablíček v dětských kolečkách. U Ježečků všechny zaujaly experimenty, kdy děti zkoušely, co z ovoce a zeleniny plave a co se potopí. Koho by napadlo, že zelí nebo pomeranč na vodě plavou jako dřevo? Zajímavý byl i úkol, při němž děti i rodiče ve smyslové krabici rozlišovali velikost a tvar ovoce a zeleniny nebo se zakrytýma očima ochutnávali, co je kyselé, sladké a trpké. A nebylo to někdy jednoduché…Paní učitelky také vyrobily obrazové a informační panely, na kterých se všichni dozvěděli, které ovoce a zelenina má nejvíce nebo nejméně vody a proč jsou důležité pro lidský organismus, nebo co je to kompostování bioodpadu.
Autor: Dana Slamová, MŠ Hlubčická, Krnov