V Ekoškolce Rozárce jsme se s Ekotýmem zabývali tématem Jídlo. Do školky obědy dovážíme, a tak jsme byli zvědaví, jak to u našeho dodavatele obědů vypadá.
Do naší školky dovážíme obědy z Bistra Inspirace na Praze 8 a zajímalo nás, jak to u našeho dodavatele obědů vypadá. Vytvořili jsme akční skupinku 5 dětí a 2 maminek z Ekotýmu a vyrazili na dobrodružnou výpravu. Po příjezdu děti a maminky v Inspiraci přivítal celý tým, nejprve si prošly celou restauraci, podívaly se do kuchyně i za výdejní pult. Pak si děti zkusily samy vybrat jídlo z denní nabídky. Všichni ochutnali také koláčky bez cukru, slazené rýžovým sirupem. U čerstvé šťávy z červené řepy, mrkve a jablka probraly děti s paní Monikou své oblíbené snídaně, povídaly si, co jsou to vitamíny, nebo jaké druhy ovoce znají. Dozvěděly se, co je pro tělo zdravé a dělá mu dobře. Všichni se přitom nasmáli červeným vousům od řepy 🙂
Následovalo vyrábění vlastní pomazánky. Z nakrájené zeleniny, semínek a základních hummusových pomazánek si vytvořili tu svoji podle chuti. A že jim chutnalo! Pak přišel “zlatý hřebík” programu, děti si vyráběly vlastní nemléčnou a cukrem neslazenou tekutou “zmrzlinu”. Každý přihodil nějakou ingredienci – čerstvé maliny, banány, kokosové mléko, rýžový nápoj, spustily mixér a s nadšením čekaly, kdy budou ochutnávat. Vypily vše do poslední kapky, protože nejvíc chutná to, co si sami připravíme.
Jsme moc rádi, že jsme mohli Bistro Inspirace poznat blíž a děkujeme, že se našemu Ekotýmu úžasně věnovali. Kromě vyrábění a ochutnávání jídel, jsme se dozvěděli, jak a kdy správně jíst, že po jídle je dobrý odpočinek a vyzkoušeli jsme si dokonce i dechové cvičení. My jsme zase předali Inspiraci třítýdenní Analýzu, jak nám chutnají obědy, děti pomocí smajlíků hodnotily, jak jim chutnalo, a pro restauraci, to byla přínosná zpětná vazba – přímo od dětí.
autor: Alena Sladká, Ekoškolka Rozárka