Během roku ekoklub gymnázia navázal spolupráci s místními farmáři a jejich výrobky ukazoval na školních akcích společně s informováním o tom, proč je lepší dát přednost místním potravinám před těmi dováženými.
Ekoklub tvořený studenty Gymnázia Chotěboř se zapojil do projektu Menu pro změnu a snažil se provést na své škole i v okolí řadu změn. Studenti se ve svých cílech zaměřili na problematiku fair-trade produkce, lokálních a sezonních potravin. Kromě toho se zaměřili na výrobky bez palmového oleje, které chtěli dostat do školního bufetu v rámci příbuzného projektu Zachraňme bufet!, v němž byli úspěšní.
Ekoklub se pustil na své škole i v okolí do osvětové kampaně. Na škole při několik příležitostech prezentovali studentu projekt Menu pro změnu, ale o problematice prakticky informovali i během nově zavedených akcí jako Fair tradové úterky, během kterých ve škole nabízeli férovou horkou čokoládu a kávu, nebo v rámci pravidelné akce Namíchej si sváču, kde mladším spolužákům ukazovali méně známé plodiny, které se dají použít jako školní svačina. Dále studenti o tématech zodpovědné spotřeby potravin informovali v místních novinách Chotěbořské ECHO, kde vycházela pravidelná rubrika Jídlo volá o pomoc. V neposlední řadě studenti sestavili Kodex zodpovědného strávníka.
Studenti se zúčastnili soutěže Natoč bio, do níž natočili videoklip (http://natoc-bio.cz/video-kdo-hleda-ten-najde) a umístili se na druhém místě. Kromě toho na škole uspořádali netradiční výstavu fotografií, která tento rok nesla název „Obludky ze zahrádky“. Žáci se snažili zachytit co nejoriginálněji a nejvtipněji tzv. „křivou zeleninu“, která není na první pohled vůbec ideální, a prodejci ji často díky jejímu vzhledu dokonce odmítají prodávat, ač se jedná o normální zdravou, chutnou zeleninu, jen s netradičním tvarem.
Během roku Ekoklub gymnázia navázal spolupráci s místními farmáři a jejich výrobky ukazoval na školních akcích společně s informováním o tom, proč je lepší dát přednost místním potravinám před těmi dováženými. Během roku studenti pořádali několik akcí pro své spolužáky i veřejnost. Při akci Fairové Vánoce, kde byly pro účastníky ve spolupráci s Ekumenickou akademií uspořádány workshopy a přednášky na téma fair trade, ale také příjemná férová kavárna. Dále se Ekoklub připojil ke Dni proti palmovému oleji 1. února nebo projekt prezentoval Menu pro změnu i v rámci tradiční soutěže Zlatý list, kde bylo k dispozici férové občerstvení, ale také bylo do závodu zařazeno stanoviště Zodpovědná spotřeb potravin.
Pro veřejnost studenti uspořádali akci Sportuj a pomáhej, kde bylo pro starší i mladší návštěvníky připraveno mnoho různých aktivit. Někteří studenti si pro veřejnost připravili prezentace o projektu Menu pro změnu nebo o činnosti a aktivitách Ekoklubu. Na akční den pozvali několik místních farmářů, kteří měli pro návštěvníky připravenou ochutnávku svých výrobků a také zde mohli své výrobky nabídnout k prodeji. Byl zde obchůdek s fairtradovými produkty a také stánek, ve kterém naši studenti prodávali výrobky vyrobené Občanským sdružením Benediktus. Dále na návštěvníky čekala řada sportovních aktivit a pro nejmenší byly připravené dílny, speciální sportovní aktivity, oblíbené malování na obličej, nebo zdobení perníčků. Samozřejmostí bylo i občerstvení připravené přímo studenty. Jednalo se jak o slané, či sladné dobroty, tak o různé alternativní zdravé pochoutky. Díky symbolickému vstupnému a obchůdkům naše škola vydělala 14 821 Kč. Tento výtěžek putoval do tibetského kláštera Kowang v severoindických Himalájích na rozvoj tibetského vzdělání pro malé buddhistické mnišky!
„Bylo to skvělé strávení času s přáteli, ochutnala jsem kozí sýry, které mi opravdu chutnaly a na fairtrade čokoládu jsem se těšila už od začátku akce. Bylo to příjemné páteční odpoledne“ řekla o akci návštěvnice Jitka Myslivcová. Jedna z organizátorek akce Aneta Jirková ji zhodnotila takto:
„Fajn prostředí, zábava a hlavně lidi! Organizátoři měli vše úžasně připravené, stále vše probíhalo jako na drátkách. Ve velké tělocvičně bylo pořád na co se dívat a někdy jsme se mohli i zapojit. Když jsem si chtěla odpočinout, stačilo zalézt do kavárny a u dobrot si popovídat s kamarády a poslechnout si zajímavé přednášky, nebo si pohrát v dílně. Nemohla jsem si ten den víc užít a být spokojenější.“
Ekoklub Gymnázia Chotěboř během školního roku uspořádal opravdu velké množství povedený akcí, besed, výstav a informačních kampaní, které nejen spolužákům, ale i obyvatelům místní komunity ukazoval, proč je důležité přemýšlet nad tím, co si dáváme na talíř.
Gymnázium Chotěboř