Výroba marmelád ze sezónních a lokálních potravin

Ekotým místní základní školy v čele s paními učitelkami totiž naplánoval Akční den, při kterém se mimo jiné vařila marmeláda, vyráběl pečený čaj a sirup.

Výroba marmelád ze sezónních a lokálních potravin

Dne 24. října to na základní škole v Újezdu u Brna vonělo po jablkách, hruškách, skořici a vanilce. Ekotým místní základní školy v čele s paními učitelkami totiž naplánoval Akční den, při kterém se mimo jiné vařila marmeláda, vyráběl pečený čaj a sirup. Vše ze sezónních a místních potravin a pod vedením paní Veroniky Konečné, která byla za své marmelády oceněna na několika zahraničních soutěžích. Za svou meruňkovou marmeládu s levandulí získala například druhé místo v kategorii nováčků v soutěži vaření marmelád ve Velké Británii. Žije v Újezdě u Brna a je maminkou žákyně zdejší školy. (odkaz na článek www.brnensky.denik.cz/podnikani/merunkova-marmelada-zachutnala-britum-podnikatelka-navari-tisice-sklenic-rocne-20161021.html )

I když samotného vaření se účastnili především žáci 8. třídy, do procesu tvorby marmelády se zapojila celá škola. Děti z první třídy vymalovávaly omalovánky, které budou zdobit chodbu školy, druháci vyplňovali šablonu sklenice svým namalovaným sezónním ovocem a hotové kompoty pak mohli nalepit na kartony pomalované jako police spižírny, které se umístí do školní jídelny. Třeťáci a čtvrťáci již navrhovali přímo štítky na sklenice, které budou zdobit vyrobené marmelády, čaj i sirup. Páťáci měli za úkol navrhnout a vyrobit ozdobnou tašku, do které se budou ovocné výrobky vkládat.

Sedmáci měli zase za úkol navrhnout a vyrobit etiketu se složením daného výrobku. Velký úkol čekal osmáky, kteří po celý den navštěvovali jednotlivé třídy na prvním i druhém stupni. Měli připravenou prezentaci a následné aktivity pro své spolužáky na téma Sezónních a lokálních potravin, Plýtvání jídlem a Odpady. Vyzkoušeli si tak nejen své prezentační schopnosti, ale také zaujmout žáky, umět s nimi diskutovat, klást otázky a taky práci učitele. V případě tématu sezónních a lokálních potravin žáci nejprve dětem na prvním stupni představili téma pomocí prezentace, kde jim vysvětlili jednak, co místní a sezónní potraviny vůbec jsou a jaké jsou jejich výhody, ale také problematiku pěstování ovoce a zeleniny ve sklenících a dopady na životní prostředí při přepravě potravin z daleka. Po prezentaci vyzvali děti, aby se posadily do kruhu kolem rozložené mapy. Z připravené bedničky vytahovali jednotlivé druhy ovoce a žáci je měli umístit na mapu podle místa, kde se pěstují. Žákům následně představili správné odpovědi a společně diskutovali o tom, jak dlouhá cesta to je, co znamená potravinový kilometr a zda je správné a prospěšné dovážet potraviny, které rostou i u nás, z velké dálky, nebo například to, zda je pro životní prostředí dobré jíst jahody i v zimě. Probrali společně, jaké ovoce a zelenina u nás v kterou dobu dozrává.

A co dělali osmáci, kteří neprezentovali? Ti vařili pod vedením Veroniky samotnou marmeládu, připravovali pečený čaj a sirup. Práce se chopili zejména kluci, z nichž někteří si poprvé vyzkoušeli, jak se taková marmeláda vůbec připravuje. Společně tak vyráběli hruškový džem s příchutí vanilky, hruškový krém s příchutí skořice, pečený čaj z hrušek a jablek a jablečný sirup. Ovoce na přípravu získal Ekotým z nedalekého sadu. Nejprve museli ovoce nakrájet, oloupat, smíchat s dalšími ingrediencemi jako je například v případě marmelády agar, citron a koření. Pak nastalo samotné vaření, vyvařování sklenic v troubě, nalévání hotového produktu do sklenic, dezinfekce víček pomocí rumu a následné zavaření.

V průběhu celého dne se také žáci vybraných tříd věnovali tvorbě kodexu zodpovědného strávníka, jež bude slavnostně umístěn v prostorách jídelny školy v místě, kde se také nachází hladový koš – sběrná nádoba, kam mohou žáci odkládat ovoce, sušenky, jogurty a další potraviny, které nesní v rámci oběda a ví, že by je vyhodili. Takto odložené potraviny si mohou naopak vzít jiní žáci, kteří mají například odpolední kroužky nebo družinu.

Vytvořené ovocné pochoutky pak budou žáci deváté třídy prodávat na vánočním jarmarku, který se již tradičně v Újezdu koná v první polovině prosince. Výtěžek z prodeje pak půjde do fondu školy a bude sloužit na akce pro žáky. V průběhu této akce budou také žáci představovat veřejnosti svoji práci v tématu zodpovědné spotřeby potravin a také problematiku sezónních a lokálních potravin.

Menu pro změnu
Škola: Újezdu u Brna
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se