V kaplické školní jídelně obědvají bez palmového oleje

Během roku studenti navázali řadu významných spojenectví. Úspěšně začali spolupracovat s Koalicí proti palmovému oleji.

V kaplické školní jídelně obědvají bez palmového oleje

Studenti Gymnázium, SOŠE a SOU v Kaplici se připojili k projektu Menu pro změnu, který se zabývá zodpovědnou spotřebou potravin, a rozhodli zaměřit svou činnost na problematiku palmového oleje. Nejprve se dotazníkovým šetřením snažili zjistit, kolik o problému ví jejich spolužáci a učitelé, později podnikli konkrétní kroky, které vedly ke snížení spotřeby výrobků, které palmový olej obsahují.

Během roku studenti navázali řadu významných spojenectví. Úspěšně začali spolupracovat s Koalicí proti palmovému oleji. Na škole uspořádali informační kampaň pro studenty a učitele, ve které informovali o tom, jaké důsledky má používání a produkce palmového oleje na ekosystémy a životní prostředí a život lidí v jihovýchodní Asii a proč bychom měli spotřebu tohoto oleje snížit. Na školu si také zapůjčili putovní výstavu „Na čem se smaží Indonésie“.

Studenti školy zkusili splnit čtyřtýdenní výzvu, tedy používat po 4 týdny pouze výrobky bez palmového oleje. Zároveň se zaměřili na spotřebu palmového oleje ve školní jídelně. Vedoucí školní jídelny byla tématu zodpovědné spotřeby potravin velmi nakloněna a kaplická školní jídelna tak vaří bez palmového oleje. Zároveň ekotým školy vytvořil ve spolupráci s jídelnou na školní zahradě bylinkovou zahrádku, která slouží pro potřeby jídelny a k ochucení jídel. Protože studenti zjistili, že palmový olej je obsažen v müsli tyčinkách a mnoha dalších sušenkách, pěstují na zahradě např. rebarboru, z níž ve školní jídelně pečou moučníky, aby se vyhnuli výrobkům s palmovým olejem.

Vyvrcholením aktivit kaplického ekotýmu byl Akční den, který proběhl 6. června v letní učebně školy. Studenti připravili pro návštěvníky z řad rodičů, studentů, učitelů i kolemjdoucích občerstvení, které neobsahovalo palmový olej. Návštěvníci měli možnost srovnat tyto potraviny s koupenou variantu s palmovým olejem a ve většině případů – ať to byly domácí mléčné řezy, nutella, muffiny, pomazánky nebo müsli – se návštěvníci rozhodli pro variantu bez palmového oleje. Kromě toho studenti informovali o problematice palmového oleje, ale také o své činnosti během roku a návštěvníkům rozdávali vlastnoručně vyrobenou kuchařku s recepty bez palmového oleje. (Kuchařka je k dispozici zde http://www.geukaplice.cz/userfiles/ak-n-den-recept-.pdf). Akce se zúčastnila také redaktorka Českokrumlovského deníku.

Studentům školy se v průběhu školního roku povedlo nejen informovat školu a okolí o problematice produkce palmového oleje, ale zároveň byli úspěšní i v konkrétních krocích, kterými využití těchto výrobků snížili.

Menu pro změnu
Škola: Gymnázium Kaplice
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se