Studenti učili děti z MŠ

V Krnově studenti pedagogické školy vysvětlovali dětem z MŠ, proč je důležité jíst lokální plodiny

Studenti učili děti z MŠ

Studenti Střední pedagogické a střední zdravotnické školy v Krnově se v rámci projektu Menu pro změnu zabývali tématem lokální a sezonní potraviny.  Do projektu se zapojili žáci prvních a druhých ročníků pedagogických oborů. Hlavním cílem ekotýmu bylo získat co největší představu o problematice, spolupracovat při organizování akcí v rámci projektu a naučit se přijatelnou formou předat informace svému okolí.

V rámci projektu studenti připravili několik akcí pro svou střední školu i spolupracující mateřské školy. Během Adventních trhů v Krnově nachystali studenti čtyři stanoviště pro děti z mateřských škol, kde děti pomocí obrázků nebo jednoduchého textu třídili zeleninu a ovoce na lokální a sezonní a přiřazovali ji k pokrmům, které jsou typické pro Vánoce v naší oblasti.

O problematice lokálních potravin informovali studenti i na své škole. Pro ostatní si připravili ochutnávku z místních a sezonních potravin (fialky, medvědí česnek, mléko z farmy, čaj z kopřiv a bylinek...). V rámci akce informovali také o tom, proč je lepší vybírat si místní produkty před těmi, které k nám putují velkou dálku. Pro spolužáky si také připravili krátký kvíz, který otestoval, zda ostatní problematice dobře rozumí. Informace jim doplnila i výživová poradkyně paní Hirešová, s kterou připravili lákavé pomazánky, s kterými se opět podělili s ostatními ve škole. Na konci školního roku uspořádali studenti ještě jednu ochutnávku na téma lokální a sezonní potraviny a jejich význam v jídelníčku z pohledu udržitelného rozvoje.

Další zajímavou akcí byla návštěva moštárny v Sosnové Vitaminátor, kde se studenti seznámili (a samozřejmě i ochutnali) s výrobou moštů v biokvalitě z ovoce a zeleniny z vlastní úrody a úrody od místních farmářů. Zároveň mohli studenti vidět, že takto připravené mošty jsou mnohem zdravější, ale také zodpovědnější, než ty, které si běžně kupujeme v supermarketu.

Největší akcí byla příprava a realizace zábavného dopoledne v červnu pro děti v MŠ Gorkého, která má titul Ekoškolka. Akci připravovalo více než 60 studentů především z 1. ročníku pedagogické školy. Studenti si sami vymysleli a připravili stanoviště, na kterých zábavnou formou přiblížili problematiku lokálních a sezonních potravin dětem z partnerské MŠ (např. Divadlo o cestě banánu a jablka až k dětem, Stanoviště s bylinkami, které rostou na zahrádce u babičky, Jaké semínka rostou u nás, Jaký je rozdíl, když rybář uloví rybu u nás v řece nebo v moři, Poznáš, co roste u nás a co koupím v obchodě,...). Pro studenty byl celý akční den velkou výzvou a zároveň zkušeností, jak propojit  to teorii a praxi. Studenti museli téma nejen sami nastudovat a věnovat se mu, ale také informace a téma upravit tak, aby pro děti byly aktivity zajímavé, něco se naučili, ale zároveň byly přiměřené jejich věku. Organizátory z řadu studentů nejvíce překvapilo, že děti si už nedokáží spojit semínka s konkrétními  rostlinami, neví, že jahody rostou na zahradě a ne v obchodě nebo že jablíčka se dají utrhnout na stromě. Dětem z MŠ se dopoledne velmi líbilo.

Projekt byl pro školu výzvou, téma bylo zajímavé a informace jim pomohly zamyslet se i nad takovou věcí, proč koupit jablko od farmáře, přečíst si etiketu na bramborách nebo jestli je vajíčko z volného chovu.

Menu pro změnu
Škola: Střední pedagogické a střední zdravotnická škola v Krnově
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se