Stop plýtvání jídlem!

Také si někdy všimnete přeplněných popelnic? Díváte se, co lidé vyhazují? Nestačíte se divit? Přemýšlíte nad tím, proč tomu tak je? Tyto otázky si pokládali také žáci ze ZŠ Dubá.

Stop plýtvání jídlem!

Do hledání odpovědí se rozhodli zapojit i občany v Dubé a zjistit jejich názor a jak plýtvají/neplýtvají potravinami. Vznikl pětihodinový projekt s názvem Stop plýtvání jídlem. První hodinu si žáci sdělovali své zkušenosti a zážitky s potravinovým odpadem a paní učitelka přišla se spoustou šokujících informací, které zjistila svým studiem daného problému. Následně se žáci rozdělili do skupinek po čtyřech a za pomoci tabletu začali sepisovat zjištěné informace z teoretické hodiny.

Co žáci zjistili a zapsali? Mimo jiné například, že:

  • V České republice jeden člověk vyhodí průměrně 70kg potravin za rok.
  • Nejvíce vyhazovanou potravinou je chléb, následuje zelenina a ovoce.
  • Nešetří se ani v restauracích, kde tak své peníze, dá se říct, vyhazují oknem.
  • Nejvíce se plýtvá v USA, kde člověk vyhodí průměrně až 400kg potravin za rok.

Následující hodinu se žáci zaměřili na anketu. Každá skupinka měla rozdělenou oblast a oslovovala občany doma, v restauracích, obchodech i na ulici. Nejdříve lidem sdělili své poznatky a plán projektového dne, poté se občanů vyptávali na otázky. Jedna z otázek byla zaměřena na chléb. Jedním z cílů bylo vyhozený chleba získat a zužitkovat ho. Žáci se totiž rozhodli z takto nashromážděného chleba upéct nějakou dobrotu a ukázat, že starý chléb nemusí skončit v koši. Někteří lidé nevěřili, že se dá ještě použít, ale i tak ochotně starý chléb dávali. Následně, pátou hodinu, po obědě, čekalo spoluobčany překvapení, když jim žáci donesli na ochutnání z jejich chleba upečenou, ještě teplou a voňavou buchtu se sušeným ovocem. To byla mňamka.

A jak se akce líbila samotným žákům:

 „Takže mně se to jako líbilo, byl to dobrý nápad. Myslím si, že je dobrý lidem připomenout plýtvání a poskytnout nápad, jak se tomu mají ubránit. I když to jednání mezi lidmi nebylo úplně super, tak si myslím, že jsme si to každý z nás vyzkoušel a užili jsme si legraci a nejvíc se mi líbilo, že jsme spolu všichni hezky spolupracovali.“ (Anna Juráková, VII. třída)

„Moc se mi líbilo, že jsme komunikovali s lidmi, a že jsme jim ukázali, že všechno zbylé jídlo se dá zužitkovat. Zjistili jsme, že většina starších občanů se snaží neplýtvat jídlem a naopak ho žádají po mladších, aby měli pro zvířata.“ (Martina Mordačiková, VII. třída)

RECEPT NA ZÁVĚR:

Chlebová buchta

300/400g starého chleba

½ litru teplého mléka

5 vajec

50 g sušeného ovoce

1 lžička skořice

máslo na vymazání plechu

Vše smíchat, dát na plech a péct v 40 minut v troubě při 180 ºC.

 

(Inspirace k projektu: www.zachranjidlo.cz)

Menu pro změnu
Škola: ZŠ Dubá
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se