Po roce jsou tu zas aneb akční dny Menu pro změnu ve školách

V těchto dnech pořádají školy akční dny pro veřejnost, kde představují svoji roční práci a seznamují rodiče i další spoluobčany s tím, co je to zodpovědná spotřeba potravin.

Po roce jsou tu zas aneb akční dny Menu pro změnu ve školách

Čas letí. Před rokem jsme lákali nové školy do projektu Menu pro změnu a dnes už některé z nich mají spoustu práce za sebou. V těchto dnech pořádají akční dny pro veřejnost, kde představují svoji roční práci a seznamují rodiče i další spoluobčany s tím, co je to zodpovědná spotřeba potravin a proč by měl člověk při nákupu zvažovat nejen cenu nebo vliv na zdraví, ale také dopady na lidi, kteří se na produkci potravin podílejí, na společnost a na životní prostředí.

Pojďme se teď společně podívat na prvních pár dní pro veřejnost.

Jeden z prvních akčních dní uspořádal Ekotým na Střední průmyslové škole chemické akademika Heyrovského v Ostravě. Ve svém Plánu činností si za cíl dali snížit množství vraceného jídla ve školní jídelně o 10 procent a zmenšit spotřebu masa. Jestli se jim to povedlo, to se určitě dozvíte příště, teď se vrátíme k akčnímu dni. Žáci se rozhodli, že rodiče a veřejnost budou informovat o všech tématech zodpovědné spotřeby a využijí k tomu den, kdy jsou rodičovské schůzky. Na střední škole je těžší nalákat rodiče do školy, a tak se volba rodičáku vyplatila. Do školy se přišlo podívat přes 150 lidí. Žáci pro ně měli připravenou ochutnávku potravin, které jsou zodpovědné a mohou být alternativou méně zodpovědné stravě. Ochutnávku doprovázeli žáci svým výkladem a předem připravenými postery plnými informací o zodpovědné spotřebě potravin. Kdybyste na akci byli, určitě by se vám sbíhaly sliny na sušenky bez palmového oleje, domácí saláty a sýry z místních farem, pomazánku z tofu a pokrmy z luštěnin jako alternativu k masu. „Bylo velmi dobré se seznámit s potravinami, které jsou menším zlem a ke kterým by se člověk mnohdy nedostal nebo si jejich existence nevšiml.” zhodnotil ochutnávku jeden z rodičů.

 

 

Další střední škola, která vlastně v průběhu roku uspořádala již více akcí pro veřejnost, kde prezentovali různá témata zodpovědné spotřeby potravin, je Gymnázium Chotěboř. My jsme se byli podívat na Akční den, který proběhl v rámci oslav Dne země na konci dubna. Účastníkům byla k dispozici férová snídaně, kde studenti  gymnázia nabízeli vlastnoručně upečené dezerty a pochutiny nebo férové kafe a kakao. Dopoledne probíhalo okresní kolo přírodovědné soutěže Zlatý list, kde bylo zařazeno nově také stanoviště Zodpovědná spotřeba potravin. Závodníci zde poznávali např. palmový olej nebo logo fair-tradových výrobků ad. Odpoledne byli pro rodiče a další návštěvníky připraveny různé přírodovědné aktvity.  

Nejen žáci středních škol, ale i ekoškolí nejmenší se snaží změnit svoje jídelníčky. Na MŠ Markušova na Praze 4 proběhl akční den již podruhé. Je to totiž pilotní školka, kde se projekt Menu pro změnu rozjížděl již minulý rok. Akční den uspořádali ku příležitosti Dne země a pozvali děti, rodiče a rodinné příslušníky do prostor zahrady školky a místního lesoparku. Na deseti stanovištích si mohli návštěvníci pomocí drobných úkolů vyzkoušet své znalosti nejen v tématu šetrného hospodaření s vodou, kompostování, zdravého životního stylu, ale také se u farmářky dozvěděli, které ovoce a zelenina u nás roste v danou dobu, vyzkoušeli si kolik druhů obilovin znají či se dozvěděli důležité informace o produkci a dopadech palmového oleje. Rodiče připravili ochutnávku podomácku připravených pokrmů a ve spolupráci se školkou vydaly kuchařku receptů.

 

Další odvážná školka, která se vrhla na téma zodpovědné spotřeby potravin a podívala se na téma Jídlo, které pro školky již v Ekoškole bylo dříve, podrobněji a z více úhlů, je MŠ Mokrá, Horákov. Tématu plýtvání potravinami, ve kterém se chce školka nejvíce posunout, se tu opravdu věnují všichni. Zapojily se děti ze všech 5 tříd, všechny paní učitelky a do projektu je vtažena i vedoucí školní jídelny, která je velmi vstřícná a ochotná upravit jídelníček potřebám dětí.

Školka si vybrala jako svůj cíl snížit plýtvání zejména svačinami. Děti často pomazánky ani neochutnaly a vracely je. Proto se všichni společně domluvili, že na akční den připraví rodiny pomazánky, které doma mají v oblibě a jedí je, některé připravila také školní jídelna a úkolem všech návštěvníků akčního dne bylo prochutnat nabízené pokrmy a hlasovat, která pomazánka či pokrm jim nejvíce chutnal. Výsledky hlasování pak ve školce s dětmi vyhodnotí a nejoblíbenější pokrmy budou nabízeny v rámci svačin. Další podněty pro školní jídelnu, které by mohly pomoci se snížením množství vyhazovaného jídla, bylo možné posbírat přímo z chodníku vedoucímu ke školce. Tam totiž mohly děti i jejich sourozenci navštěvující místní ZŠ kreslit svá oblíbená jídla přímo na dlažbu a dát tak vědět, co jejich chuťovým pohárkům nejvíce vyhovuje. Mnozí si za svými chutěmi a pokrmy stáli natolik, že se neváhali k nim i podepsat.

Akční den proběhl i na Základní škole J. V. Sládka ve Zbirohu, kde začínala s tématem již v loňském školním roce. Žáci letos pokračovali v propagaci fairtradových potravin a přidali si nové téma. Jejich novým tématem byly sezónní a lokální potraviny. Vyvrcholením celoročního úsilí byla akce pro veřejnost, kdy se žáci a učitelé rozhodli pohostit své spoluobčany na náměstí ve Zbirohu. Uspořádali pro ně Férovou snídani složenou z místních a fairtradových potravin. Žáci obsluhovali příchozí a nabízeli jim čaj, kávu, domácí koláče a pomazánky, sýr a kozí mléko z místní farmy. Připraveny byly doprovodné akce pro děti i dospělé a také tabule a plakáty informující o problematice fairtrade. Na snídani dorazilo kolem 250 lidí z města i okolí a mnoho dalších děti oslovily při rozdávání letáků.

      

Sezónním a místním potravinám se letos věnovali i na Základní škole v Ostravě v Nádražní ulici. Na akční den Ekotým zaktivizoval celou školu. Každá třída si vybrala některý z místních produktů a z něj uvařila jídlo pro své spolužáky a návštěvníky školy. Žáci celé dopoledne ve třídách společně vařili a vyráběli informační plakáty. Odpoledne pak probíhala ochutnávka a prezentace plakátů ve společných prostorách školy. Třídy dokonce soutěžily o nejchutnější a nejzodpovědnější pokrm. Kromě toho ale porota také přihlížela k tomu, jakou prezentaci žáci měli, jestli by si jídlo dokázaly uvařit doma děti samy i k tomu, jestli je jídlo zdravé či nikoliv. Porota si sice pochutnala na spoustě dobrot, ale nebylo jí zase tak moc co závidět. Rozhodnout v takovém množství dobrých a zodpovědných jídel, která se mají ocenit, nebyl rozhodně jednoduchý úkol.

     

Na ZŠ Hranice u Chebu zjistili na základě dotazníků, že žáci nemají mnoho informací o různých druzích obilovin a luštěnin, které se dají při vaření využívat. Proto se na hodinách vaření zaměřili na vyhledávání nových receptů s využitím cizrny, bulguru, kuskusu, celozrnné mouky apod. a jejich realizaci. Z prozkoušených receptů se poté týden před Akčním dnem zaměřeným na veřejnost vybrali ty nejlepší, neosvědčenější a nejchutnější. Samotný Akční den proběhl tak, že dopoledne uvařili žáci vybrané recepty a odpoledne od 13 hodin proběhla připravená žákovská prezentace pro veřejnost na dané téma.

Na konci května proběhla na Základní škole J. A. Komenského v pražském Břevnově zahradní slavnost. Žáci a rodiče si vyzkoušeli nejrůznější sportovní aktivity, ale také si mohli prohlédnout, co vše se žákům v rámci projektu Menu pro změnu podařilo. Žáci Ekotýmu se zaměřili na snížení plýtvání potravinami ve školní jídelně. Ekotým se domluvil se školní jídelnou a začali vyvěšovat jídelníčky ve třídách, aby si žáci mohli odhlásit nebo změnit jídlo, které jim nechutná. Díky této aktivitě bylo možné vidět, že došlo ke snížení množství vyhazovaného jídla ve školní jídelně. Dále si žáci připravili informační plakáty, které návštěvníky informovali o nejrůznějších aspektech zodpovědného stravování, např. dopadu spotřeby masa nebo produkce palmového oleje na ekosystémy ad.

Líbí se vám Akční dny, které školy v rámci projektu Menu pro změnu organizují? Můžete se těšit na pokračování. Akční dny totiž probíhají na školách i v červnu a my vás o nich budeme opět informovat.

Menu pro změnu

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se