Ochutnávka zodpovědných potravin

Akční skupina udělala průzkum mezi žáky a studenty zaměřený na školní jídelnu. Vytvořili anketu na to, co lidem v jídelně chutná, příp. nechutná; co se dělá se zbytky jídel apod.

Ochutnávka zodpovědných potravin

Studenti z Gymnázia Strážnice se ve školním roce 2016/2017 zapojili do projektu Menu pro změnu. Tématu Zodpovědná spotřeba potravin, který projekt řeší, se v průběhu celého školního roku věnovala skupinka sedmi žáků napříč ročníky (sekunda, tercie, druhý ročník vyššího gymnázia) z nichž většina je aktivními členy Ekotýmu.

Akční skupina udělala průzkum mezi žáky a studenty zaměřený na školní jídelnu. Vytvořili anketu na to, co lidem v jídelně chutná, příp. nechutná; co se dělá se zbytky jídel apod. Dále se také věnovali průzkumu v nákupu potravin, stravování a jídelníčku. Den před jarními prázdninami udělali ochutnávku tradičních domácích a lokálních produktů (např. buchet) a protože se setkali s velkým úspěchem, rozhodli se, že na Akční den připraví ochutnávku ve školní jídelně, doplněnou o přednášku zajímavého hosta. Své spolužáky zvali na tuto akci prostřednictvím rozhlasu, Facebooku, webu a také skrze třídní emaily.

Samotný akční den byl organizován pro celkem šest tříd, tedy pro kvintu, sextu, septimu a 1., 2. a 3. ročník vyššího gymnázia. Byl koncipován tak, že polovina z těchto tříd vždy absolvovala přednášku a druhá ochutnávku. Po přednášce se vystřídali.

Ochutnávku ve školní jídelně si pro žáky připravil obchod Óm Vital s biopotravinami z Veselí nad Moravou, který nabízel (i k prodeji) celou řadu bioproduktů, např. energetické tyčinky, sladké bezlepkové tyčinky, zdravé slané mlsání a k ochutnávce celozrnný chléb s různými druhy pomazánek. Zajímavým zpestřením byla ekofarma Javorník s ochutnávkou pasterizovaných i nepasterizovaných mléčných produktů (sýrů, mléka a jogurtových mléčných nápojů). Ze žáků se pak prezentovali Martin Brabec s vlastnoručně vypěstovanou zeleninou ze zahrádky (ředkvičky, fazolové lusky, salát), Václav Ochotný s nepečeným jahodovým dortem a také skupinka, která Akční den vymyslela, s ovesnou kaší ozdobenou čerstvým ovocem, hummusem s čerstvou pažitkou ze zahrádky a krekry z tofu a vloček.

Přednášejícím hostem na gymnáziu byl ekologický zemědělec Zbyněk Piro z Lopeníku, který s dětmi debatoval na téma lokálních produktů a zodpovědné spotřeby.

Mimo jiné žáky nabádal k tomu, aby se „neřídili (bio)módou, ale zdravým selským rozumem“ a také k tomu, aby „přemýšleli o tom, jestli v rámci tématu zodpovědné spotřeby vůbec něco dělat chtějí“. Na otázku jednoho studenta: „Co když chci pít kafe, které se tu pěstovat nedá?“, odpověděl: „To vidím jako otázku volby.

Menu pro změnu
Škola: Gymnázium Strážnice
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se