Menu pro nové spolužáky

Akční den se vydařil, studenti i návštěvníci byli spokojeni a spokojenost vyjadřovali i učitelé, kteří se na prezentace studentů přišli podívat.

Menu pro nové spolužáky

6. června se konal na Masarykově střední škole chemické v Praze akční den v rámci projektu Menu pro změnu. Ekotým zdejší školy využil příležitosti, že se v tento den konají rozřazovací jazykové zkoušky nově přijatých studentů do prvního ročníku, a rozhodl se své budoucí spolužáky seznámit také s programem Ekoškola a projektem Menu pro změnu. Slovy jednoho člena Ekotýmu

rádi bychom, aby naši nový spolužáci věděli, že se tu staráme i o takové věci, jako je ochrana životního prostředí a zajímáme se o dění kolem nás. Třeba se k nám budou chtít přidat.

Pro své budoucí spolužáky připravili v prostorách chemické laboratoře hned několik stanovišť. Návštěvníci se na nich mohli dozvědět o problematice nadměrné spotřeby masa, dopadech produkce palmového oleje a průmyslově zpracovaných potravin, o tom, co je agrobiodiverzita a proč je dobré ji udržovat. Dále si také mohli změřit pH jednotlivých energetických drinků a porovnat jejich složení či zjistit, že nakupovat se dá i bezobalově a jak předcházet vzniku odpadů při nakupování potravin.

Ekotým se na tento den připravoval poctivě. Žáci se rozdělili na několik skupin, každá skupinka si vybrala téma, které ji nejvíce zajímá, a k němu si zjistila potřebné informace, navrhla postery, připravila prezentaci a případně i pokus či drobné občerstvení. A že se studenti do témat opravdu ponořili, dokazuje například přehled významných historických i současných osobností světa, které se hlásí k veganství, nebo přehled, kolik kg jakého druhu masa za den se spotřebuje při krmení zvěře v jednotlivých zoo v ČR. K ochutnání byla fair tradová káva a jednohubky, k jejichž přípravě byly použity bylinky vypěstované samotnými studenty.

Součástí akce byla také výstava plakátů spolupracujících základních škol z Prahy, které na střední školu pravidelně dochází na ukázkové hodiny. Ekotým se s nimi domluvil a vyhlásil soutěž o nejlepší plakát na téma lokálních a sezonních potravin. Na samotné akci pak měli návštěvníci možnost nejenom shlédnout vytvořená díla, ale také hlasovat pro ta nejpovedenější.

Plakát s názvem moje oblíbené jídlo vytvořili pro akci také studenti spřátelené turecké školy, kteří přijeli na začátku druhého pololetí na návštěvu školy. Ekotým se s nimi bavil o tématu lokálních a sezonních potravin a zodpovědné spotřeby potravin a představil jim také projekt Menu pro změnu.

Akční den se vydařil, studenti i návštěvníci byli spokojeni a spokojenost vyjadřovali i učitelé, kteří se na prezentace studentů přišli podívat.

Přínosné bylo i to, že Ekotým s přítomnou paní učitelkou v pauzách mezi postupně přicházejícími skupinkami návštěvníků rozebral, jak jim prezentování šlo, co by bylo potřeba vylepšit či změnit pro další skupinku (hlasitost projevu, rovnoměrné rozprostření návštěvníků k jednotlivým prezentacím, aktivnější vybízení k pokusům, ochutnávkám, hlasování, odkazování na další informace v případě zájmu návštěvníků…). Získali tak bezprostřední zpětnou vazbu a mohli si navržené postupy hned odzkoušet a ověřit jejich funkčnost na následující skupince a následně opět zhodnotit.

Fotky k článku: Foto prezentace_laboratoř, Fota: Prezentace_vegan, Prezentace_po a foto Maso_zoo, Fota: Soutez_kreseb, Soutezni_kresba a foto Hlasování, Foto Prezentace_lokalni

 

 

 

,

Menu pro změnu
Škola: Masarykova střední školachemická
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se