Letem světem po školách v Menu pro změnu

Kromě toho, že Ekotýmy na podzim intenzivně pracovaly na Analýze školní jídelny, bufetu i domácností a zjišťovaly tak, čím by se měly v tomto školním roce zabývat a připravovaly si plány, tak také pořádaly akce.

Letem světem po školách v Menu pro změnu

Kromě toho, že Ekotýmy na podzim intenzivně pracovaly na Analýze školní jídelny, bufetu i domácností a zjišťovaly tak, čím by se měly v tomto školním roce zabývat a připravovaly si plány, tak také pořádaly akce pro své spolužáky či spoluobčany, na kterých je seznamovaly se zodpovědnou spotřebou potravin.

Jak některé školy projekt zahájily, jste se mohli dočíst už v článku na webu Ekoškoly . Stejně tak se na webu objevila i zpráva ze Zbiroha o férových čertech. Teď se můžete dozvědět víc i z dalších škol.

Na Základní škole Frýdek – Místek, Lískovec zahájil Ekotým projekt Menu pro změnu všude ve škole, kde je bylo slyšet. Ráno připravili ovocno-zeleninovou svačinku a před zvoněním na první hodinu šli do šaten, do družiny, za vedením školy i do sborovny a nahlas skandovali hesla projektu a nabízeli ochutnávku.

  

Na Gymnáziu v Chotěboři pozval Ekotým spolužáky, aby si namíchali svoji sváču. Ukázali jim, jak si připravit zdravou svačinu z lokálních a sezonních potravin. Na světový den potravin, kdy se projekt Menu pro změnu oficiálně zahajoval, připravili kvíz pro primu až kvartu týkající se zodpovědné spotřeby potravin. O zahájení informovali studenti v novinách.

Pro veřejnost připravili fair tradové, lokální a sezónní občerstvení na výstavu na stromech s tématem výroba bot. Většina dobrot, které studenti připravili, byla ze sezónních a lokálních potravin, jako například z cuket, jablek, švestek, dýní a brambor. Na všech 30 pokrmů měli návštěvníci k dispozici recepty. Kromě jídla bylo připraveno i pití. Všichni mohli ochutnat mošty, domácí šťávy, fair trade kávu a čaj. Pro dospělé byla i ochutnávka vín.

  

Studenti Gymnázia v Šumperku se zapojili do soutěže, kterou pořádala Armáda spásy v rámci Dnů proti chudobě. Vařili z potravin z potravinové banky a zamýšleli se nad chudobou, využitím jídla a omezením plýtvání.

 

Na setkání se spřáteleným Ekotýmem si připravili pracovní list, který měl ostatní seznámit s tématy projektu Menu pro změnu. Zkuste si i vy zjistit, co se skrývá za tématy projektu. Stáhněte si pracovní list.

Studenti Masarykovy střední školy chemické na Praze 1 využili k prezentaci projektu den otevřených dveří a nabízeli návštěvníkům kromě informací o projektu také cizrnové a dalších pomazánky.

 

Na Základní škole Karla IV. v Novém Bydžově uspořádali anketu „Jaké jablko je lepší“?

Uspořádali společnou snídani ekohlídek, kde si předalI malá překvapení s věnováním, ochutnaly fair-trade potraviny, vitamínový salát. Společně připravilI klasickou snídani a snídani z regionálních a sezónních surovin. Podařilo se jim z pekárny získat sponzorsky celozrnné pečivo všeho druhu.

 

 

Studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově vytvořili letáček, který přiložili k dotazníkům rozdávaným v rámci Analýzy. Na letáček se můžete podívat zde.

Ekotým ze Základní školy v Krásné Lípě spojil exkurzi na farmě ve Starých Křečanech s paběrkováním brambor. Na farmě viděli, jak se dojí krávy, které krávy mají na dojení, které na jatka a které krávy mají na chov. Po exkurzi na farmě vyrazili žáci na pole. Za pomoc na farmě získali pytel brambor, který se hodil při přespávání ve škole. Ve školní kuchyňce si při přespávání loupali a strouhali brambory na halušky s brynzou, kterou dostali přímo ze Slovenska.

Biskupské gymnázium, ZŠ a MŠ Bohosudov v minulém roce zajistili finance na fotopast pro Milana Jeglíka a Zuzanu Kolouškovou, kteří jsou zapojeni na Sumatře do záchrany místní fauny a flóry. Letos jim pan Jeglík uspořádal přednášku o korálových ostrovech a kácení pralesů kvůli palmě olejné a o problematice palmového tuku.

 

Žáci na Základní škole v Litvínově v Ruské ulici chtějí pomocí projektu podpořit povědomí o lokálních a sezónních potravinách, zodpovědné spotřebě a zároveň chtějí omezit plýtvání potravinami. Nejprve dostali žáci úkol připravit jednoduchý pokrm, který by splňoval několik kritérií. Především musely hrát hlavní roli lokální suroviny, dále jídlo v ideálním případě nemělo obsahovat maso a cena jídla se měla pohybovat na cenově nenáročné hranici. Volba padla na bramborové placky pečené na pečícím papíře. Vitamíny doplnil zelný salát s mrkví.

 

Projekt chtěli žáci představit i rodičům. Děvčata z 9. třídy přišla s návrhem připravit chuťovky obsahující zdravé lokální nebo sezónní potraviny. Se svými recepty a výrobky přispěly i paní učitelky. Návštěvníci si mohli pochutnat na lokální játrové paštice s cibulovým čatní, jahelníku, jablečném koláči a dalších. Malou ochutnávku doplnili podáváním fair trade kávy. Celou akci jsme zpestřili výstavkou s názvem „Plné ruce práce“, která se zaměřovala nejen na fair trade kávu od rostliny přes zpracování, ale i na problematiku s tím spojenou.

 

 

Na 15. ZŠ v Plzni nainstalovali putovní výstavu Palmový olej, kterou jim zapůjčilo Gymnázium Františka Křižíka. Studentky gymnázia připravily pro žáky k výstavě i přednášku. Díky přednášce a výstavě se dozvěděli spoustu nových informací a slíbili si, že budou při nakupování více číst složení výrobků.

 

 

 

Menu pro změnu

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se