Jíme domácí, jíme zdravě

Bohatou úrodu ze školní zahrádky jsme využili při "Dni činu" k tomu, abychom přesvědčili okolí o výhodnosti zdravého stravování. Také jsme při tom zjistili pár zajímavostí.

Jíme domácí, jíme zdravě

Na školní zahradě jsme vybudovali záhony, pořídili foliovník a kompost. Dokonce se nám podařilo zajistit i sud na dešťovou vodu na zalévání. Zaseli jsme hrách, ředkvičky, ředkev, řepu, rajčata a salát, dýně, cukety a patizon. Zasadili různé bylinky, jahody, kanadské borůvky a černý rybíz. Připravili jsme popisky k bylinkám, které jsme uplatnili při „Dni činu“

Od 8:30 polovina Ekotýmu vyrazila do ulic s dotazníkem ohledně zdravého stravování a pozvánkou na ochutnávku zdravých svačin v aule naší školy.  Akce začala v 10:00 v aule naší školy. Široké veřejnosti a studentům, kteří se akce zúčastnili, byla po příchodu přednesena úvodní řeč, která je měla seznámit s programem, regionálními potravinami a přivítat na „Svačinovém dni“.

Po té se lidé chopili talířků a přesunuli se k jednotlivým stolům s připravenou ochutnávkou občerstvení zdravé stravy. Celkem byly tři tématické okruhy: Sladké svačiny, slané svačiny, šťávy a smoothie. Na akci se objevily recepty na svačiny, jako například: hummus, bílý jogurt s ovocem, drožďová pomazánka, pohankové palačinky, banánové sušenky a tak dále. Zúčastnění si mohli zjistit složení daných svačin, které byly nabízeny, aby si je mohli i oni udělat v pohodlí svého domova. Tato akce byla ukončena ve 13:00, kdy se vše snědlo a vypilo.

 Den svačin měl velký úspěch a s účastí jsme byli všichni nadmíru spokojení a lidé, kteří nás podpořili svou účastí, si jistě odnesli taktéž spoustu nápadů na zdravé svačiny pro sebe i pro své rodiny.

Naším cílem, jak už bylo zmíněno, bylo ukázat studentům a široké veřejnosti, jak je možné se lépe stravovat v průběhu dopoledních hodin. Doufáme, že tento den byl alespoň pro některé zúčastněné inspirací ke zlepšení stravování. V podstatě jednoznačné výsledky není možné zjistit, protože záleží pouze na samotných lidech, jestli si něco ze dne svačin odnesli a změní své stravovací návyky k lepšímu. Ale jak pozorujeme, někteří spolužáci i učitelé se inspirovali a začali nosit ke svačinám různé ovoce nakrájené v krabičkách nebo jogurt s Chia semínky.

Z ankety jsme zjistili, že většina dotazovaných preferuje domácí stravu a čerstvé ovoce  a zeleninu, velká část snídá, dělá si svačiny a třídí bioodpad. Překvapením bylo, že téměř 40% dotazovaných jí pouze jedno hlavní jídlo. Dále jsme si udělali průzkum, zda by lidé využili komunitní lednici, zda využívají samosběr nebo preferují regionální potraviny. Souhlasnou odpověď jsme dostali od poloviny dotazovaných.

Po ukončení akce a celém dni práce se všichni odreagovali válkou s balónky, které předtím sloužily jako dekorace během akce. 

 

autor: Mgr. Veronika Honsová

Výzva s IKEA
Škola: GASOŠ Chodov
Téma: Jídlo a svět

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se