Férové kavárny a spolupráce s místními farmáři na Gymnáziu v Chotěboři

Během roku Ekoklub gymnázia navázal spolupráci s místními farmáři a jejich výrobky ukazoval na školních akcích společně s informováním o tom, proč je lepší dát přednost místním potravinám před těmi dováženými.

Férové kavárny a spolupráce s místními farmáři na Gymnáziu v Chotěboři

Ekoklub tvořený studenty Gymnázia Chotěboř se zapojil do projektu Menu pro změnu a snažil se provést na své škole i v okolí řadu změn. Studenti se ve svých cílech zaměřili na problematiku fair-trade produkce, lokálních a sezonních potravin. Kromě toho se zaměřili na výrobky bez palmového oleje, které chtěli dostat do školního bufetu v rámci příbuzného projektu Zachraňme bufet!, v němž byli úspěšní.

Ekoklub se pustil na své škole i v okolí do osvětové kampaně. Na škole při několik příležitostech prezentovali studentu projekt Menu pro změnu, ale o problematice prakticky informovali i během nově zavedených akcí jako Fair tradové úterky, během kterých ve škole nabízeli férovou horkou čokoládu a kávu, nebo v rámci pravidelné akce Namíchej si sváču, kde mladším spolužákům ukazovali méně známé plodiny, které se dají použít jako školní svačina. Dále studenti o tématech zodpovědné spotřeby potravin informovali v místních novinách Chotěbořské ECHO, kde vycházela pravidelná rubrika Jídlo volá o pomoc. V neposlední řadě studenti sestavili Kodex zodpovědného strávníka.

Studenti se zúčastnili soutěže Natoč bio, do níž natočili videoklip (http://natoc-bio.cz/video-kdo-hleda-ten-najde) a umístili se na druhém místě. Kromě toho na škole uspořádali netradiční výstavu fotografií, která tento rok nesla název „Obludky ze zahrádky“. Žáci se snažili zachytit co nejoriginálněji a nejvtipněji tzv. „křivou zeleninu“, která není na první pohled vůbec ideální, a prodejci ji často díky jejímu vzhledu dokonce odmítají prodávat, ač se jedná o normální zdravou, chutnou zeleninu, jen s netradičním tvarem.

Během roku Ekoklub gymnázia navázal spolupráci s místními farmáři a jejich výrobky ukazoval na školních akcích společně s informováním o tom, proč je lepší dát přednost místním potravinám před těmi dováženými. Během roku studenti pořádali několik akcí pro své spolužáky i veřejnost. Při akci Fairové Vánoce, kde byly pro účastníky ve spolupráci s Ekumenickou akademií uspořádány workshopy a přednášky na téma fair trade, ale také příjemná férová kavárna. Dále se Ekoklub připojil ke Dni proti palmovému oleji 1. února nebo projekt prezentoval Menu pro změnu i v rámci tradiční soutěže Zlatý list, kde bylo k dispozici férové občerstvení, ale také bylo do závodu zařazeno stanoviště Zodpovědná spotřeb potravin.

Pro veřejnost studenti uspořádali akci Sportuj a pomáhej, kde bylo pro starší i mladší návštěvníky připraveno mnoho různých aktivit. Někteří studenti si pro veřejnost připravili prezentace o projektu Menu pro změnu nebo o činnosti a aktivitách Ekoklubu. Na akční den pozvali několik místních farmářů, kteří měli pro návštěvníky připravenou ochutnávku svých výrobků  a také zde mohli své výrobky nabídnout k prodeji. Byl zde obchůdek s fairtradovými produkty a také stánek, ve kterém naši studenti prodávali výrobky vyrobené Občanským sdružením Benediktus. Dále na návštěvníky čekala řada sportovních aktivit a pro nejmenší byly připravené dílny, speciální sportovní aktivity, oblíbené malování na obličej, nebo zdobení perníčků. Samozřejmostí bylo i občerstvení připravené přímo studenty. Jednalo se jak o slané, či sladné dobroty, tak o různé alternativní zdravé pochoutky. Díky symbolickému vstupnému a obchůdkům naše škola vydělala 14 821 Kč. Tento výtěžek putoval do tibetského kláštera Kowang v severoindických Himalájích na rozvoj tibetského vzdělání pro malé buddhistické mnišky!

„Bylo to skvělé strávení času s přáteli, ochutnala jsem kozí sýry, které mi opravdu chutnaly a na fairtrade čokoládu jsem se těšila už od začátku akce. Bylo to příjemné páteční odpoledne“ řekla o akci návštěvnice Jitka Myslivcová. Jedna z organizátorek akce Aneta Jirková ji zhodnotila takto: „Fajn prostředí, zábava a hlavně lidi! Organizátoři měli vše úžasně připravené, stále vše probíhalo jako na drátkách. Ve velké tělocvičně bylo pořád na co se dívat a někdy jsme se mohli i zapojit. Když jsem si chtěla odpočinout, stačilo zalézt do kavárny a u dobrot si popovídat s kamarády a poslechnout si zajímavé přednášky, nebo si pohrát v dílně. Nemohla jsem si ten den víc užít a být spokojenější.“                

Ekoklub Gymnázia Chotěboř během školního roku uspořádal opravdu velké množství povedený akcí, besed, výstav a informačních kampaní, které nejen spolužákům, ale i obyvatelům místní komunity ukazoval, proč je důležité přemýšlet nad tím, co si dáváme na talíř.

 

 

Menu pro změnu
Škola: Gymnázium Chotěboř
Téma: Jídlo

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se