Regionální potraviny - projektový den

Na Základní škole Tyršova v Praze Jinonicích proběhl projektový den, jehož cílem bylo přiblížit všem žákům jednotlivé regiony České republiky a pro ně typické druhy pěstovaných plodin a vyráběných potravin.

Regionální potraviny - projektový den

Žáci si při tom uvědomili, že máme dostatek vlastních zemědělských surovin pro přípravu zdravých pokrmů, a že nakupováním českých surovin podpoříme naše farmáře a nezatížíme životní prostředí dovozem potravin z EU nebo vzdálenějších zemí.

Českou republiku rozdělili na deset regionů, a ve škole tak vzniklo jedenáct samostatných stanovišť. Na každém stanovišti se žáci dozvěděli mnoho nových informací o jednom regionu, blíže si představili jednotlivé potraviny, poznali nové tradice a pronikli do tajů některých receptur. 

Stanoviště nabízela různorodé aktivity. Na některých stanovištích žáci plnili úkoly, třídili potraviny na zdravé a nezdravé, soutěžili, stali se chemiky; jinde si připravili svůj obložený chlebíček, mošt z ovoce a zeleniny, a na dalším zpívali písničky s tématem jídla, ochutnávali svůj oblíbený zdravý nápoj, ochutnali nevšední snídani, vytvářeli reklamní plakát nebo poznávali suroviny svými smysly.

Žáci oslovili firmu Country Life, která udělala prezentaci některých svých výrobků a žákům tak poskytla nový rozhled. Seznámili se s novými produkty, dozvěděli se mnoho nových informací, zjistili, kdo je to vegetarián či vegan, a přitom ještě ochutnali něco zdravého. 

Hlavní organizátorkou projektového dne byla paní učitelka Olga Moravcová z 1. stupně. Pomáhali ji dva kolegové z 1. a 2. stupně a samozřejmě žáci 8. a 9. třídy, kteří vysvětlovali, prezentovali jednotlivé regiony a obsluhovali jednotlivá stanoviště.

Projektový den se všem velice líbil, především děti aktivity velmi bavily. Na konci jednotlivé skupiny dětí odprezentovaly výsledky z jednotlivých stanovišť. Žáci si uvědomili a poznali rozmanitost naší krajiny, krajinné zvyklosti, různé klima, úrodnost půdy, ale především zvyky a jedinečné receptury každého regionu, které se dědí od nepaměti. Některé receptury daleko přesáhly hranice naší republiky.  Žáci se dozvěděli, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat apod. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné.

Jitka Krbcová

Vloženo Od
Tags: Menu pro změnu

Přidejte se.

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!

Odebírejte náš newsletter!


Vy ještě neodebíráte náš newsletter? To hlavní vám přijde každá měsíc přímo do vašich emailových schránek! Učitelé, rodiče, zapojené školy, nezapojené školy přihlaste se a dostávejte svoji pravidelnou dávku inspirace!

Přihlásit se