Regionální potraviny - projektový den

Na Základní škole Tyršova v Praze Jinonicích proběhl projektový den, jehož cílem bylo přiblížit všem žákům jednotlivé regiony České republiky a pro ně typické druhy pěstovaných plodin a vyráběných potravin.

Regionální potraviny - projektový den

Žáci si při tom uvědomili, že máme dostatek vlastních zemědělských surovin pro přípravu zdravých pokrmů, a že nakupováním českých surovin podpoříme naše farmáře a nezatížíme životní prostředí dovozem potravin z EU nebo vzdálenějších zemí.

Českou republiku rozdělili na deset regionů, a ve škole tak vzniklo jedenáct samostatných stanovišť. Na každém stanovišti se žáci dozvěděli mnoho nových informací o jednom regionu, blíže si představili jednotlivé potraviny, poznali nové tradice a pronikli do tajů některých receptur. 

Stanoviště nabízela různorodé aktivity. Na některých stanovištích žáci plnili úkoly, třídili potraviny na zdravé a nezdravé, soutěžili, stali se chemiky; jinde si připravili svůj obložený chlebíček, mošt z ovoce a zeleniny, a na dalším zpívali písničky s tématem jídla, ochutnávali svůj oblíbený zdravý nápoj, ochutnali nevšední snídani, vytvářeli reklamní plakát nebo poznávali suroviny svými smysly.

Žáci oslovili firmu Country Life, která udělala prezentaci některých svých výrobků a žákům tak poskytla nový rozhled. Seznámili se s novými produkty, dozvěděli se mnoho nových informací, zjistili, kdo je to vegetarián či vegan, a přitom ještě ochutnali něco zdravého. 

Hlavní organizátorkou projektového dne byla paní učitelka Olga Moravcová z 1. stupně. Pomáhali ji dva kolegové z 1. a 2. stupně a samozřejmě žáci 8. a 9. třídy, kteří vysvětlovali, prezentovali jednotlivé regiony a obsluhovali jednotlivá stanoviště.

Projektový den se všem velice líbil, především děti aktivity velmi bavily. Na konci jednotlivé skupiny dětí odprezentovaly výsledky z jednotlivých stanovišť. Žáci si uvědomili a poznali rozmanitost naší krajiny, krajinné zvyklosti, různé klima, úrodnost půdy, ale především zvyky a jedinečné receptury každého regionu, které se dědí od nepaměti. Některé receptury daleko přesáhly hranice naší republiky.  Žáci se dozvěděli, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat apod. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné.

Jitka Krbcová

Vloženo Od
Tags: Menu pro změnu

Přidejte se do Ekoškoly

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!