ANALÝZA OPATŘENÍ SOUVISEJÍCÍ SE ZMĚNOU KLIMATU
Chov hospodářských zvířat pro maso, vejce a mléko produkuje 10-15 % světových emisí skleníkových plynů. Jakou roli v tom hraje naše školní jídelna? Pojďte zjistit, jak na tom jste!
Co budete zjišťovat:
Jaké druhy masa a jaké množství spotřebujete ve vaší školní jídelně.
Co vám data ukáží:
Například kolik emisí produkuje vaše jídelna spotřebou masa a masných produktů a kolik stromů by to muselo neutralizovat. A mnohem víc.
Jak otestovat materiály z klimatické oblasti SPOTŘEBA MASA:
Stáhněte si testovací verzi materiálů a dejte nám zpětnou vazbu!
Návod na sběr dat, |
TABULKA PRO TERÉNNÍ SBĚR DAT Zde si zapisujete všechna data |
---|
Proč se věnovatspotřebě masa?
Aneb trocha teorie pro zvídavé :-)
Potraviny živočišného původu jsou mnohem náročnější na výrobu než potraviny rostlinného původu. Chov hospodářských zvířat pro maso, vejce a mléko produkuje 10-15 % světových emisí skleníkových plynů. Zároveň využívá 70-80 % zemědělské půdy pro pěstování krmiv a pastvu. Je také jednou z hlavních příčin odlesňování a ztráty biodiverzity. Podíl emisí ze zemědělství v ČR je necelých 7 %, z toho větší polovinu má na svědomí výroba hnojiv (400 kg CO2eq na osobu a rok) a menší polovinu neefektivní trávení dobytka (380 kg CO2eq na osobu a rok).
Pokud chceme snižovat svou uhlíkovou stopu, nesmíme při výběru potravin zapomínat na jejich původ, vzdálenost, jakou k nám musí ujet, použitý obal nebo způsob výroby. Biopotraviny jsou šetrnější k půdě a ekosystémům, nepoužívají chemická hnojiva ani postřiky. I přes to však emise CO2 z biopotravin mohou být srovnatelné nebo i vyšší kvůli potřebě mechanicky obhospodařit větší plochy půdy. V tomto pracovním listu se tedy zaměříme pouze na srovnání různých druhů živočišných potravin, abychom zjistili, nakolik skladbou jídelníčku můžeme ovlivnit naši produkci emisí.