Lokální potraviny a klima

ANALÝZA OPATŘENÍ SOUVISEJÍCÍ SE ZMĚNOU KLIMATU

Výběr potravin do našeho jídelníčku ovlivňuje náš dopad na klima řadou faktorů! Pojďte zjistit, jak na tom jste!

Co budete zjišťovat:
Jaké potraviny a z jaké vzdálenosti dovážíte do vaší kuchyně a na váš jídelní stůl.

Co vám data ukáží:
Například kolik emisí produkuje vaše jídelna dovozem potravin a kolik stromů by to muselo neutralizovat. A mnohem víc.

Jak otestovat materiály z klimatické oblasti VYUŽÍVÁNÍ LOKÁLNÍCH POTRAVIN:

Stáhněte si testovací verzi materiálů a dejte nám zpětnou vazbu!

NÁVOD,
HODNOCENÍ A PLÁN

Návod na sběr dat,
vyhodnocení výsledků a nápady do plánu.

TABULKA PRO TERÉNNÍ SBĚR DAT
A VÝSLEDKOVÝ FORMULÁŘ

Zde si zapisujete všechna data
a zároveň vám vyjíždí výsledky a grafy.

Můžete vyplňovat i na počítači.


Proč se věnovat využívání lokálních potravin?
Aneb trocha teorie pro zvídavé :-)

Výběr potravin do našeho jídelníčku ovlivňuje celkovou uhlíkovou stopu (vypouštění emisí CO2) řadou faktorů. Záleží, jakou potravinu zvolíme, jak byla vyrobena, nebo také jak daleko cestuje. Minimalizovat jednotlivé příspěvky k uhlíkové stopě není vždy jednoduché. Často musíme zvážit, zda dáme přednost biopotravině z Holandska nebo Jižní Ameriky v papírové krabičce, nebo jestli je lepší produkt českého intenzivního zemědělství v plastovém obale.

Bohužel i produkt místního zemědělství může urazit cestou na náš stůl stovky kilometrů. Distribuční sítě zahrnují svoz od zemědělců do velkoskladů a rozvoz do obchodů. V tomto pracovním listu zkusíme vyčíslit, nakolik můžeme ovlivnit produkované emise CO2, pokud budeme sledovat původ našich potravin a s tím spojenou dopravní zátěž.

Přidejte se do Ekoškoly

Zapojte sebe nebo svou školu do celosvětové sítě změn!

Chci se zapojit!